Novosti

Više od 150 kvadrata za zajedničke aktivnosti

Općina Bale Valle

Velikom feštom, kojoj je od stotinjak mještana Krmeda prisustvovalo barem njih 90, u petak predvečer otvoren je novi Društveni dom na 150 četvornih metara u prizemlju zgrade. Investicija je ovo Općine Bale kojoj i Krmed pripada, vrijedna oko 300 tisuća kuna, kojom se uz sanitarne prostore i kuhinju dobio prostor za, kako je istaknuto, baš sve potrebe.

- Na Društveni dom čekali smo dugo pa je i današnje svečano otvaranje praznik za sve stanovnike. Što se tiče namjene, riječ je o velikom prostoru koji će zadovoljiti sve naše potrebe - od sjedišta Mjesnog odbora do organiziranja proslava, rođendana, plesnjaka, mogućnosti boravka i društvenih igara. Dakle, služit će nam za sve namjene, rekao je predsjednik Mjesnog odbora Krmeda Gordan Šetić kojemu je, u društvu načelnika Bala Edija Pastrovicchija, pripala čast da presijecanjem vrpce svečano otvori Dom.

Društveni je dom smješten u prizemlju zgrade pa se uređenje prvog kata i fasade najavljuje u drugoj fazi radova. "Društveni je dom uistinu bio potreban mještanima Krmeda u kojem danas obitava oko stotinu ljudi, od kojih polovica govori njemački. Naime, Krmed je objeručke prihvaćao ljude koji su u Istru dolazili, njoj se divili pa naposljetku i odlučili ovdje izgraditi svoje obiteljske kuće i ostati živjeti. Ispalo je, sasvim slučajno, da je najviše Nijemaca pa tako u šali znamo reći da je Krmed dvojezičan, kaže Pastrovicchio od kojeg doznajemo da sada slijedi i druga faza uređenja kuće.

Naime, na prvom se katu najavljuje uređenje dva stana, a potom i smještaj dviju obitelji kao i kompletno fasadno uređenje. A kakvo će slavlje mještani u to ime pripremiti i da li će uspjeti zasjeniti prvu roštiljadu i druženje svih Krmeđana, tek ćemo vidjeti. (piše za Glas Istre N. ORLOVIĆ RADIĆ)