City
Novosti

Općine Bale, Kanfanar i Žminj osnovale zajedničko komunalno i prometno redarstvo

05.04.2018

Dana 05.04.2018. u Kanfanaru je službeno potpisan Sporazum o organiziranju zajedničke službe komunalnog i prometnog redarstva između općina Bale, Kanfanar i Žminj čime su i službeno verificirane Odluke vijeća općina potpisnica koje su prošli tjedan usvojila Odluke o osnivanju zajedničke službe komunalnog i prometnog redarstva. Sporazum su potpisali načelnici Edi Pastrovicchio, Sandro Jurman i Željko Plavčić. Ovaj čin je iskorak kojim ove općine žele na racionalan način poboljšati stanje u sferi komunalnog i prometnog reda na svojim područjima.

Planirani početak rada zajedničke službe je 01. lipnja 2018. godine, a do navedenog datuma planirana je realizacija svih pripremnih radnji kako bi predstavnik iste mogao odgovorno i kvalitetno obavljati zadatke koji su definirani zakonskom regulativom, ali i odlukama triju općina. U nadolazećem razdoblju tri općine planiraju uskladiti i Odluke o komunalnom redu prilagođene detaljima za svako područje prema njegovim specifičnostima. Trošak službe snositi će općine potpisnice u ravnomjernim iznosima, odnosno po trećinu svaka. Inicijalni trošak pokretanja zajedničke službe neznatno je veći od očekivanog u nadolazećim godinama poslovanja, zbog potrebe opremanja službe.

Prema riječima načelnika općina zajednička služba samo je početak jedne još kvalitetnije suradnje triju općina koja se do sada bazirala na kvalitetnoj neformalnoj suradnji i uzajamnom pomaganju, dok je očekivanje kako će u budućnosti kroz institucionalizaciju suradnje na područjima od zajedničkog interesa ista biti još kvalitetnija, a sve u svrhu povećanja kvalitete života te sigurnosti stanovnika Općina Bale, Kanfanar i Žminj.

Iako je ovaj oblik suradnje predviđen zakonodavnim okvirom ovakvih primjera i nema previše na području Istre. Načelnici su istaknuli kako je ovaj oblik suradnje dobrodošao jer omogućava na racionalan način zadovoljavanje potreba za rješavanjem problema u domeni komunalnog i prometnog reda, jer bi pojedinačno rješavanje za svaku od općina bilo preskupo. Stoga smatraju kako će ovakvim oblicima udruživanja minimizirati novonastale obveze racionalnim trošenjem proračunskih sredstava, ali i osigurati stanovnicima sigurnost, red, jednakost i ravnopravnost kod provođenja zakonske regulative.

Načelnici su na kraju izrazili zadovoljstvo suradnjom te usuglasili stav kako je ista potrebna i u drugim područjima djelovanja lokalne uprave na čemu će i u budućnosti raditi.