City
Thumbnail Novosti

Potpisan sporazum za brži internet

11.02.2020

Zamjenik gradonačelnika Grada Rovinja-Rovigno danas je sa Hrvatskim telekomom d.d. potpisao Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta razvoja širokopojasnog pristupa za projektno područje koje obuhvaća gradove Rovinj-Rovigno i Vodnjan-Dignano te općine Bale-Valle, Kanfanar, Svetvinčenat i Žminj. HT će za navedeni projekt tražiti sufinanciranje iz strukturnih fondova Europske unije, točnije do 21. veljače prijaviti će ga u okviru Ograničenog poziva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU na dostavu projektnih prijedloga ˝Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima“.

Potpisivanje je održano u Zagrebu, a prisustvovali su mu i drugi gradonačelnici, načelnici i župani kojima je HT partner u razvoju mreže brzog interneta na svom području. U dugom procesu izrade planova razvoja i odabira najbolje pripremljenih projektnih prijedloga, od 78 prijavljenih na nivou Hrvatske, selekciju je prošlo njih 16.  Ovaj je projekt razvoja širokopojasne infrastrukture od velikog značaja za područja koja nisu od komercijalnog interesa za telekomunikacijske operatere jer će njime sve uključene jedinice lokalne samouprave do 2023. biti pokrivene brzim internetom.

U sklopu projekta Grad Rovinj-Rovigno sa gradom Vodnjanom-Dignano te općinama Bale-Valle, Kanfanar, Svetvinčenat i Žminj je proveo aktivnosti izrade PRŠI-ja (Plan razvoja širokopojasne infrastrukture), a Hrvatski telekom će osim izrade natječajne dokumentacije, izgraditi infrastrukturu širokopojasne pristupne mreže, te osigurati da cjelokupna širokopojasna pristupna mreža sljedeće generacije za koju je dobivena potpora, bude operativna do najkasnije 1. lipnja 2023. godine.

Ukupna vrijednost projekta PRŠI-ja Rovinj iznosi 78 milijuna kuna, od čega će polovica biti investicija Hrvatskog telekoma dok će se preostali iznos potraživati kao sredstava državne potpore iz EU fondova.

Sada predstoji zahtjevan proces dobivanja svih suglasnosti i građevinskih dozvola za izgradnju optičke mreže do krajnjih korisnika, za što će trebati dobra suradnja kako javnih službi, tako i krajnjih-privatnih korisnika.

Nakon realizacije projekta najmanje 90% svih stanova, javnih i poslovnih korisnika sa našeg područja će imati pristup brzinama preko 100Mbit/s simetrično. Povećanje brzine interneta optičkom mrežom od iznimne je važnosti kako za povećanje kvalitete života, tako i za povećanje efikasnosti poslovnog i javnog sektora.