City
Thumbnail Novosti

Tri desetljeća suradnje Hrvatske i Japana obilježeno u Balama

30.10.2023

Prigodnim programom kroz koji su studenti i profesori Filozofskog fakulteta u Puli, kao i zainteresirani mještani imali prilike upoznati se s kulturom i načinom života u Japanu, danas je u prostorima palače Soardo Bembo u Balama obilježena 30. godišnjica međunarodne suradnje i uspostave diplomatskih odnosa između Hrvatske i Japana.

Organizatori događanja kojem je nazočio i veleposlanik Japana u Hrvatskoj ISO Masato bili su Općina Bale i Turistička zajednica Bala u suradnji s Odsjekom za azijske studije Filozofskog fakulteta u Puli.

- Na inicijativu Jasminke Mesarić, koja je naša partnerica u organizaciji kazališnog festivala Bembo Fest, došli smo na ideju da obilježimo godišnjicu. Naime, ona je ranije već imala neke suradnje i kontakte s japanskom kulturom, te smo se uz pomoć Leona Zakrajšeka, slovensko-hrvatsko-japanskog grafičara s bogatom međunarodnom karijerom, odlučili organizirati to događanje.

Jedan od razloga je i to što Filozofski fakultet u Puli jedini u Hrvatskoj provodi studijski program japanologije, pa nam se tako u ove programe uključilo i pedesetak pulskih studenata i profesora koji su nakon obilaska Bala imali prilike prisustvovati promociji zbirke pjesama "Kanat od mora" autorice Elis Lovrić koja je pisana na labinjonskom narječju i japanskom jeziku, te poslušati Zakrajšekovo predavanje o razlikama u umjetničkoj praksi između istoka i zapada, kazao je direktor Turističke zajednice Bala Sandi Drandić.

U sklopu programa, stipendistica Vlade Japana za studij japanologije i za diplomski istraživački studij Kristina Brana predstavila je svoje iskustvo u "zemlji izlazećeg sunca", a u popodnevnim satima otvorena je i izložba njezinih radova "Mjesečevi vrtovi" u Multimedijalnom centru Ulika".

Dekanica Filozofskog fakulteta u Puli prof.dr.sc. Lina Pliško kazala je da se taj fakultet "druži s japanskom ambasadom u Zagrebu" i svima ostalima koji podržavaju studij japanskog jezika na kojem pulski studenti imaju prilike učiti o japanskoj kulturi i književnosti, te čitati i pisati na japanskom jeziku.

- Izuzetno smo ponosni na činjenicu da nam je prva generacija studenata već izašla, odnosno da smo prvih pet godina marljivo odradili, a jedna od tih prvih završenih studentica je danas i asistentica na našem fakultetu. Naši studenti su posljednjih godina na razmjeni na nekoliko japanskih sveučilišta, te smo i ove godine ugostili uzvratno studente iz Japana koji dolaze k nama najčešće upravo na japanologiju. Ta suradnja u koju smo malim koracima krenuli prije osam godina do danas je narasla tako da smo postali prepoznatljivi među hrvatskim sveučilištima, te se i ovom prilikom zahvaljujem japanskoj ambasadi koja nam je na tom našem putu bila potpora na svakom koraku i u svakom trenutku, kazala je dekanica Pliško. ( Snimio i napisao Milan Pavlović za Glas Istre)