City
Thumbnail Novosti

U sklopu projekta zakOČI – Take a brake! švicarski prometni eksperti posjetili Bale

17.09.2021

U sklopu projekta zakOČI – Take a brake! švicarski stručnjaci posjetili su u srijedu, 8.9.2021., Općinu Bale te obišli izvršenu prometnu intervenciju kojoj je cilj bio povećati sigurnost djece u prometu.

Kao vrijedan partner u projektu Općina Bale odnosno načelnik Edi Pastrovicchio, direktor turističke zajednice Sandi Drandić te pročelnica Irina Gobbato primili su na sastanak švicarske prometne stručnjake: predstavnike zaklade CareCross Rolanda Wiederkehr, pročelnik Ureda za sigurnost na cestama Grada Zuricha Wernher Brucksa te Rolfa Thommena, zapovjednika prometne policije Grada Basela uz koje su bili i predstavnik Sveučilišta Sjever dr.sc. Predrag Brlek te predstavnica udruge Roditelji u akciji Italina Benčević.

Po razmjeni iskustva o suradnji tijekom projekta, svi zajedno obišli su Ulicu Domenica Cernecca na području oko baljanske područne osnovne škole i vrtića.

Lokacija intervencije odabrana je participacijom građana na World Cafe radionici, a prema prijedlogu Sveučilišta Sjever temeljem švicarskih iskustava i dobrih praksi prometni elaborat izradio je Prometni fakultet u Zagrebu.

Cilj rekonstrukcije bila je povećana sigurnost djece u prometu ispred zgrade škole i vrtića. Pomicanjem pješačkog prijelaza koji je bio na nepreglednoj točki te podizanjem plohe na kojoj se zebra nalazi vozači su primorani usporiti i na taj način poštovati ograničenje brzine na 30km/h. Zebra je dodatno istaknuta crvenom podlogom. Wernher Brucks je komentirao kako je to izuzetan primjer dobro uočljivog pješačkog prijelaza te predložio da ovakve vrste zebre zadržimo samo na prometnicama u blizini škola kako ne bi izgubile na posebnosti te navikli vozače da se takve zebre nalaze u blizini škola što ih bude upozoravalo na pojačani oprez. Uz nogostup postavljena je ograda kao i na sporednu jednosmjernu cestu kako bi spriječilo izlijetanje djece na cestu te nepropisno parkiranje i korištenje jednosmjerne ulice.

Švicarski prometni stručnjaci su ocijenili intervenciju kao izvrsnu pokaznu točku na koji način usporiti promet i zaštititi djecu u blizini škola i vrtića. Policajac Rolf Thommen upozorava na nužnost kontroliranja poštivanja propisa jer samo u suradnji institucija, roditelja i svih građana uz pomoć dobre infrastrukture možemo optimalno zaštiti djecu u prometu.