City
Baljani će sjediti na pametnim klupama ispod novih murvi Novosti

Baljani će sjediti na pametnim klupama ispod novih murvi

23.03.2018

Uklanjanjem bolesnih stabala lipe i skidanjem dotrajalog pokrova od tlakovca, ovog je tjedna započela rekonstrukcija najvećeg baljanskog Trga La Musa. Slika na koju smo naišli na trgu, prisustvo teške mehanizacije i radnika, raskopani i ponegdje već pokriveni kanali u pitoresknim Balama, ne odaju stvarno stanje.

-Radovi na uređenju trga dio su veće i prije dva mjeseca započete priče koja se tiče izgradnje podzemne komunalne infrastrukture. Naime, na potezu od Trga La Musa, preko Istarske ulice, pa do zapadnog dijela naselja Grote, u dužini od šestotinjak metara postavljaju se cjevovodi za kanalizaciju, struju, vodu, telekomunikacije, plin i javnu rasvjetu, rekao nam je načelnik Bala, Edi Pastovicchio.

Kako doznajemo, radovi koji bi trebali biti okončani do početka turističke sezone vrijedni su oko tri milijuna kuna, a kruna ove velike općinske investicije trebao bi biti novouređeni gradski trg, vrijedan dodatnih 600 tisuća kuna.

-Trg La Musa najvažniji je i najveći dnevni boravak Baljana. Za razliku od starog, novi će Trg osim hortikulturnog uređenja, klupa za sjedenje, pa i naručene "pametne klupe", biti proširen za oko dvjesto četvornih metara. Također, da bi prostor bio zaokružen, uredit će se i postojeća ugostiteljska terasa na koju se Trg La Musa arhitektonski i vizualno naslanja, pojasnio je baljanski načelnik Edi Pastrovicchio, objasnivši da će se uz trg nalaziti i novo stajalište za vlakić koji vozi iz centra mjesta prema baljanskim kampovima i obrnuto. Uredit će i manji broj parkirališnih mjesta koja će u ljetnim mjesecima biti pod naplatom.

Na pitanje tko izvodi radove i kada će Baljani i njihovi gosti imati priliku sjesti na klupe i koristiti onu "pametnu" podno novo posađenih stabala murvi, Pastrovicchio je ponovio - prije turističke sezone. Radove izvode djelatnici Gajana Kop iz Gajane, a investitor je Općina Bale. (piše za Glas Istre: N. ORLOVIĆ RADIĆ).