City
Cilj je promijeniti lice muškog zdravlja Novosti

Cilj je promijeniti lice muškog zdravlja

14.11.2017

BALE VALLE - KAŠTEL BEMBO 17.11.2017. 18:30h

Nakon što je u lipnju i službeno s radom započela Udruga "Martišnjak z muštaci", čiji je glavni pokretač i inicijator urolog Predrag Mamontov, od danas (ponedjeljak 6. studenog) kreću i edukativne radionice.

U ovom mjesecu, Udruga koja promovira zdrav život, održat će petnaest radionica diljem istarskih gradova i mjesta i u fokus svog djelovanja staviti muškarca. Naime, studeni je mjesec koji je diljem svijeta prepoznatljiv i po pokretu "Movember", u kojem se pažnja javnosti skreće na muško zdravlje, odnosno potiče jači spol na godišnji pregled prostate i testisa.

- Kao što smo rekli i na osnivanju same Udruge, poseban naglasak dat ćemo na ono što se često zanemaruje - muško zdravlje, kaže poznati urolog i šef urološkog odjela pulske Opće bolnice, koji je i sam višekratno držao predavanja o tumoru prostate. Riječ je naime, o bolesti koja je sve više u fokusu liječnikovog profesionalnog rada i bolesti koja je i najčešći oblik tumora kod jačeg spola u razvijenim zemljama dok je, objašnjava dr. Mamontov u Hrvatskoj na drugom mjestu.

- S obzirom da je poznato da se muškarci teško nose s bolesti, naglasak ćemo staviti na kvalitetno informiranje, kako o samoj bolesti, tako i potrebi da se o njoj počne glasno govoriti i razgovarati ne samo na relaciji pacijent- liječnik, već šire u krugu prijatelja, obitelji i okruženja, kaže dr. Mamontov, koji nije popustio istaknuti da se redovitim liječničkim pregledima bolest može otkriti na vrijeme i time liječenje učiniti uspješnim.

Inače, prva radionica održat će se danas (6. studeni) u kanfanarskom Domu kulture s početkom u 18.30 sati, a dan kasnije u Žminju. Slijede radionice u Vodnjanu, Poreču, Rovinju, Umagu, Barbanu, Vrsaru, Fažani, Balama Novigradu, Puli, Rovinjskom Selu, Svetvičentu, te Pazinu, koji je ujedno i posljednji na lista gradova u kojem će se odvijati radionica zakazana za 24. studeni.

Dodajmo i da je Udruga "Martišnjak z muštaci" ili skraćeno   Muštac, nastala u Rovinju i na tragu svjetski poznate fondacije "Movember", i da je ujedno i prva takve vrste u Hrvatskoj. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)