City
Do sezone Bale dobiva novouređeni glavni Trg La Musa Novosti

Do sezone Bale dobiva novouređeni glavni Trg La Musa

15.01.2018

Da je kojim slučajem, Općina Bale, učinila samo ona tri koraka - povećala mjesečne stipendije studenta, osigurala iznos od deset tisuća kuna za novorođenčad, odnosno u potpunosti oslobodila roditelje od plaćanja smještaja dječjeg vrtića, moglo bi se zaključit da je na kvaliteti života Baljana u prošloj godini učinjeno mnogo. No, ove su tri hvalevrijedne općinske mjere (u koju se uključilo i društvo Mon Perin) tek djelić onoga što se, na zadovoljstvo mještana, već godinama događa u Balama i što predstavlja primjer ostalima.

- Prošla je godina po mnogočemu bila uspješna. Nakon više od 70 godina uspjeli smo proširiti postojeće groblje i stvoriti uvjete za nova pokapanja. Uz proširenje groblja, što je investicija vrijedna 1,2 milijuna kuna, uredili smo i opremili Društveni dom u Krmedu, ali i ustupili našoj starijoj sugrađanki socijalni stan na korištenje, jer se njena obiteljska kuća raspadala. Izgrađeno je i uređeno desetak kilometra nerazvrstanih cesta, a veliki dio posla, barem što se tiče pripreme dokumentacije za nove projekte, odrađen je tijekom lanjske godine, kaže načelnik Općine Bala, Edi Pastrovicchio.

Za cestu do St. Meneghetti 2,5 milijuna kuna

- Tako da još tijekom siječnja planiramo započeti s izgradnjom kompletne infrastrukture (kanalizacija, struja, voda, telekomunikacije, plin i javna rasvjeta) na potezu duljine 600-tinjak metara od Trga La Musa, preko Istarske ulice, pa do zapadnog dijela naselja Grote gdje je predviđena izgradnja i prve pumpne stanice. Ova investicija je vrijedna dva milijuna kuna, a radovi bi se trebali okončati do početka turističke sezone. Dotad bi Bale trebale dobiti novouređeni glavni Trg La Musa, kaže Pastrovicchio.

Uz ove kapitalne projekte prošle smo godine osigurali i novac iz Europskih fondova za nerazvrstane ceste, pa će i cesta prema Stanciji Meneghetti, u dužini od dva kilometra i u vrijednosti od 2,5 milijuna kuna do turističke sezone dobiti novi asfaltni pokrov, najavljuje načelnik.

- Naš glavni resurs je čovjek. Smatram, a i čitava zajednica tako diše i osjeća da kada je pojedinac odnosno stanovnik određenog mjesta zadovoljan kvalitetom života i on će svojim radom, znanjem, ali i osjećajem pripadnosti zajednici, učiniti i dodatni napor da i njegov susjed zauvijek ostane u Balama. To je formula baljanskog uspjeha, kaže Edi Pastrovicchio.

Dogodine trgovački centar i dogradnja vrtića

- I u ovoj godini nastavljamo s izradom projektne dokumentacije za nove sadržaje. Već je dogovorena izrada idejnog projekta za budući trgovački centar s tržnicom na prostoru "Valle Godina", te će se s gradnjom krenuti tijekom 2019. godine. Također, sljedeće godine trebala bi započeti dogradnja postojećeg vrtića, odnosno novih prostora za jaslice. Uz ova dva projekta kojima ćemo tijekom godine posvetiti najviše vremena, u planu nam je uskladiti prostorni i urbanistički plan priobalja sa županijskim planom, a slijedi nam i daljnje projektiranje komunalne infrastrukture zapadnog dijela Bala, rekao je Pastrovicchio dodavši da će se do ljeta s restauracije u Zagrebu vratiti najveći baljanski gradski sat.