City

Francuski agronomi u Uljari "Grubić"

16.04.2015

Uljaru Grubić čiji je vlasnik mladi maslinar Emanuel Grubić i u kojoj su proizvedena nagrađivana istarska maslinova ulja, proteklog je vikenda posjetila grupafrancuskih umirovljenih agronoma koji su dio svog radnog vijeka proveli u Institutu za agronomiju u Alžiru - L' Agria. Bivšim agronomima su uz degustaciju Grubićevih ekstradjevičanskih maslinovih ulja "Valeo" prezentirana i dva procesa proizvodnje - suvremeni,kojim se danas proizvodi ulje, i tradicionalni, koji se nekada koristio. Naime, u uljari su, tik uz modernu tehnologiju, i strojevi koji su bili u funkciji od 1930. do 1965. godine, a koji su u potpunosti sačuvani i restaurirani. Bila je to prilika da se uz prijateljsko druženje razmijene i iskustva i znanja u poljoprivredi, s naglaskom na preradu maslina i proizvodnju ekstradjevičanskog ulja, piše  Mihaela Medić za "Glas Istre".