City
Investicije u ovom pitoresknom mjestu u Novosti

Investicije u ovom pitoresknom mjestu u "petoj brzini": DO LJETA ULAŽU GOTOVO STO MILIJUNA KUNA

05.11.2018

Tijekom ove zime i direktno u turizam u Balama se ulaže     90 milijuna kuna. Uz dodatna Općinska ulaganja u komunalnu infrastrukturu ta se cifra opasno približava okruglom broju od 100 milijuna kuna

Kad se male ruke slože, sve se može, dječja je pjesmica koja najbolje ilustrira trenutnu situaciju u Balama, u kojima danas ko' jedno, razmišljaju vodeći ljudi Općine ali i najprofitabilnije privredne grane - turizma. Upravo na tu temu, odnosno postignutih rezultata u netom okončanoj sezoni te budućim i već započetim investicijama u turizmu održana je konferencija za novinare, na kojoj se moglo čuti kako će se tijekom ove zime, direktno u turizam uložiti 90 milijuna kuna, odnosno uz ostala Općinska ulaganja u komunalnu infrastrukturu još dodatnih četiri do pet milijuna kuna.

Sinergija svih turističkih dionika

Kako je istaknuo na konferenciji za novinare direktor baljanske Turističke zajednice Sandi Drandić, ovi rezultati ne bi bili impresivni da ne postoji sinergija među svim turističkim dionicima na području Bala, te da ne postoje kontinuirane investicije, kako u sektoru privatnih iznajmljivača koji redovno poboljšavaju svoje kapacitete i otvaraju nove, do investicija većih društava poput Mon Perina i Meneghettija. Dodao je, i kako je ova turistička sezona bila rekordna pa je u TZ-u do konca listopada registrirano

335 tisuća noćenja, odnosno osam tisuća više nego li godinu ranije.

- Ove smo godine u odnosu na prošlu ostvarili 2,5 posto više noćenja. Privatni smještaj i hoteli ostvarili su rast od devet, dok je u kampu zabilježen porast od tri posto. Što se tiče strukture gostiju najbrojniji su bili Nijemci s 34 posto, potom Slovenci (22 posto) dok su se na trećem mjestu našli Talijani s 14 posto, a odmah iza njih Austrijanci s jednim postotkom manje, rekao je Drandić, dodajući i da je najveći broj noćenja, i to 75 posto ostvareno u kampu, dok se 14 posto odnosilo na privatni smještaj, 5 na hotelski te 6 posto na vikednaše.

Uz Sandija Drandića i direktor kampa Monperin Massimo Piutti, pohvalio se činjenicom da je, u odnosu na prošlu godinu, u kampu zabilježen rast noćenja za tri posto kao i da su prihodi od smještaja veći za 11 posto, i to zahvaljujući rastu zauzetosti mobilnih kućica za 20 posto i parcela za dva posto uz postizanje veće prosječne cijene.

- Nakon što je lani u kamp investirano 34 milijuna kuna, ove godine idemo korak naprijed te u ovogodišnjem investicijskom ciklusu uložit ćemo 52 milijuna kuna. Kao što je već rečeno, u vodeni Paleo park uložit će se 22 milijuna kuna, drugih 12 ide u uređenje i nabavku novih mobilnih kućica u kampu, te 18 milijuna kuna koji će se sliti u samo Bale i to za potrebe gradnje (rekonstrukcije) prve kuće unutar starogradske jezgre, kojom ujedno i započinje realizacija projekta difuznog hotela. Istovremeno, na predjelu Grota gradi se i prva duplex villa visoke kategorije, površine od 600 četvornih metara s vanjskim i unutarnjim bazenom. Objekt je to, kaže Piutti, koji će na još višu razinu podići kvalitetu smještajnih jedinica koje nudi Mon Perin.

Izgradnja vinarije i nove kušaonice

- Do konca listopada Stancija Meneghatti ostvarila je 7,8 noćenja uz rast od 12 posto u odnosu na prošlu godinu, rekla je Suzana Vrtičević Tica, apostrofirajući i činjenicu da su se preko specijaliziranih agencija koje nude kvalitetan smještaj probili na američko tržište iz kojeg im pristiže sve veći broj gostiju. Što se tiče daljnjih ulaganja, čulo se i da će svaka vila imati tri spavaće sobe s pripadajućim dnevnim dijelom, terasama i vrtom. Gradnjom novih vila, ukupni kapacitet Stancije iznosit će 39 smještajnih jedinica s ukupno 84 ležaja, rekla je Suzana Vrtičević Tica, dodajući i da se na ovoj investiciji neće stati s obzirom da 2020. godine kreće izgradnja vinarije i tasting rooma.

Asfalt do Meneghettija

Uz asfaltiranje poljskog puta koji vodi do Stancije Meneghetti, koje započinje ovih dana i proteže se u dužini od 2,5 kilometra, kreću i druge investicije. Dodajmo, i da asfaltiranje financira Općina Bale u vrijednosti od 2,6 milijuna kuna sa sredstvima pribavljenim iz nepovratnih fondova RH-a i EU-a. (piše za Glas Istre NINA ORLOVIĆ RADIĆ)