City
Maslinovo ulje iz Bala je svoje mjesto pronašlo na tržištu Japana i Amerike Novosti

Maslinovo ulje iz Bala je svoje mjesto pronašlo na tržištu Japana i Amerike

30.03.2018

Priča o uspjehu baljanskih maslinara, priča je o sinergiji vrijednih ljudi, odličnog klimatskog području i ne manje važnoj potpori i razumijevanju Općine. Naime, sva tri elementa zaslužna su za procvat maslinarstva koji se počeo događati samo prije petnaestak godina kada je maslinarstvo postalo ozbiljan posao. Trud i ulaganja, a vrijeme je to pokazalo, danas su se itekako isplatili, pa na adrese petnaestak "ozbiljnih" maslinara na njihove OPG, danas stižu brojna priznanja i nagrade. Uostalom, sve je više posjetitelja i turista koji u pitoreskno Bale, upravo dolaze po prirodnu medežiju - extra djevičansko maslinovo ulje.

Zlatne kapljice baljanskih maslinara

Istovremeno okupiti baljanske maslinare na jedno mjesto, gotovo pa da je nemoguća misija. U tom poslu, novinarima su pomogli načelnik Edi Pastrovicchio, i direktor TZ-a Sandi Drandić, obojica itekako ponosna na svoje sumještane, koji su kako ističe načelnik, pronijeli Hrvatskom ali i puno dalje dobar glas o baljanskom tekućem zlatu.

- Još do jučer naše su kampanje bile zapuštene, a bavljenje zemljom manje atraktivan i iznimno težak posao. No, danas je očit vaš ulog u zemlju, vaša ljubav, znanje i trud koji ste, još samo prije petnaestak godina, počeli poklanjati zemlji i vašim maslinicima. Upravo, zahvaljujući maslinicima ali i drugim ne manje važnim kulturama koje u Balama danas doživljavaju pravi procvat, vi ste naše mjesto pozicionirali na Hrvatskoj, ali i na svjetskoj karti ponajboljih maslinovih ulja. Što se Općine tiče, ona će vas i sutra baš kao što je bilo i jučer na najbolji mogući način pratit i servisirati. Jer, pred nama je veliki posao koji će započeti odmah po izglasavanju novog Zakona i o poljoprivrednom zemljištu, rekao je okupljenim maslinarima Edi Pastrivicchio.

Također, ni direktor TZ-a, Sandi Drandić nije štedio komplimente na račun svojih sugrađani koji su, upravo svojim ulaganjima i znanjem pokrenuli i u svijetu maslinarstva i ulja pozicionirali Bale.

- Još do nedavno u Zagrebu su nas pitali gdje su Bale, a danas nas gledaju s velikim poštovanjem. No, to nije slučajno već je riječ o dobro pripremljenom programu koji se provodi i iz godine u godinu polučuje sve vidljivije i konkretnije rezultate, a u vašem slučaju domaće i međunarodne nagrade. Stoga, danas smo u situaciji da se Turistička zajednica Bala promovira i "šverca" uz vaše zasluge, rekao je maslinarima Sandi Drandić. (piše za Glas Istre Nina ORLOVIĆ RADIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)