City
Na Trgu La Musa obilježen Dan narcisa Novosti

Na Trgu La Musa obilježen Dan narcisa

28.03.2022

U organizaciji rovinjske Udruga žena oboljelih i liječenih od raka dojke ‘ŽenaDonna’ na baljanskom Trgu La Musa, ove je nedjelje obilježen Dan narcisa posvećen oboljelima od karcinoma dojke. S informativno/prodajnog štanda po simboličnim cijenama prodavalo se cvijeće, od sadnica i rezanog cvijeća do simbola akcije prekrasnih žutih narcisa. Bila je to i prigoda za podjelu letaka Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke i, iz prve ruke saznanja što rovinjska Udruga pruža i možete pružiti oboljelima.

Naime, valja podsjetiti da je Udruga “ŽeneDonna” osnovana 2011. godine na inicijativu Silvane Kos. Sjedište Udruge nalazi se iz rovinjske Centralne ljekarne i jednom mjesečno organizira je susrete s članovima i volonterima. S obzirom da je posljednje dvije godine, zbog poznatih okolnosti bila manje aktivna (ponajviše, zbog nemogućnosti druženja) s baljanskog je Trga upućen i poziv svim oboljelima da im se pridruže, odnosno volonterima da svojim doprinosom podrže Udrugu i pokažu da u bolesti i njenom savladavanju nitko nije i ne smije biti sam.

Upravo, da članice Udruge nisu same ove su nedjelje pokazali i stanovnici Bala, napose članovi Udruge umirovljenika koji su sa svojim rukotvorinama, također, izašli na Trg i dali svoj obol akciji. Potporu hvalevrijednom obilježavanju Dana narcisa, svojim je dolaskom i prigodnim riječima dao i prvi čovjek Općine, načelnik Edi Pastrovicchio, kao i direktor TZ-a Bala Sandi Drandić.
O važnosti prevencije govorila je i Vukica Palčić, rovinjska aktivistica i volonterka koja je okupljene podsjetila da je karcinom dojke najzastupljeniji u Županiji istarskoj.

-Karcinom dojke vodeći uzrok prerane smrti kod žena. Naime, statistike pokazuju da je čak četvrtina žena oboljelih u Istri oboljela od ove zloćudne bolesti. Na godišnjoj razini bolest se otkrije kod 130 žena a, na žalost, više od trećine žena raku dojke podlegne, rekla je Palčić.

Uz zahvalu svima koji su rovinjsku, i po prvi puta organiziranu baljansku akciju podržali, novoizabrana predsjednica Udruge Kristina Gašpić, poručila je da će se tijekom slijedećih mjeseci organizirati nekolicina predavanja o ovoj bolesti, a s prvim danima jeseni i angažiranije krenuti s radom (i druženjima) u prostorima same Udruge “ŽenaDonna”. (tekst preuzet iz Bura Rovinj od Nine Orlović Radić )