City
NA TRGU TOMASO BEMBO U BALAMA GOSTOVALA HIT-PREDSTAVA ZAGREBAČKOG PLANET ARTA U REŽIJI MARKA TORJANCA Novosti

NA TRGU TOMASO BEMBO U BALAMA GOSTOVALA HIT-PREDSTAVA ZAGREBAČKOG PLANET ARTA U REŽIJI MARKA TORJANCA

28.06.2024

Anja Šovagović Despot i Nataša Janjić Medančić kao Tere i Luce oduševile publiku Bembo Festa u Balama

Vrhunska glumačka igra Anje Šovagović Despot i Nataše Janjić Medančić, koje su briljirale u britkoj, stvarnosnoj triler komediji „Tere i Luce“ u adaptaciji i režiji Marka Torjanca, i iznimno brojna oduševljena publika, koja je gotovo do posljednjeg centimetra ispunila Trg Tomaso Bembo u Balama, ono je po čemu će se pamtiti sinoćnje gostovanje predstave zagrebačkog Planet Arta na 4. Bembo Festu – Festivalu malih formi nezavisnih kazališta.

„Tere i Luce“ inspirirane su neizvođenim tekstom „No good deeds…“ S. Evansa, koji je Marko Torjanac u potpunosti adaptirao za Hrvatsku i bavi se našom sredinom i hrvatskom stvarnošću. Iako je od premijere predstave prošlo tek pet mjeseci, njegove Tere i Luce već nazivaju hrvatskima Thelmom i Louise.  Glumački izazovan i raskošan tekst na scenu majstorski donose dvije velike hrvatske glumice: Anja Šovagović Despot je fantastična i životna kao Tere, dovitljiva i snalažljiva njegovateljica, a njenu kolegicu naivnu i uplašenu, tankoćutnu Luce majstorski glumi Nataša Janjić Medančić. Priča je to duboko uronjena u hrvatsku stvarnost. Puna kredita, jamaca, dugova, isplata, uplata, mita, korupcije… Ali i ljudskosti i naivnosti. Sve počinje kada Tere i Luce ipak odluče zatajiti smrt svog starijeg štićenika kako bi se domogle njegove mirovine. No to je tek početak, jer to jutro promijenilo je sve u njihovim životima.

Publika uživa dok se na kazališnoj sceni kroz više od sat vremena dugu fantastičnu živu glumačku suigru u furioznom tempu, a sve do velike eksplozije na kraju, raspliće priča o ženama koje žive tu kraj nas i svaka se na svoj način bori za svoj život i život svoje obitelji. Kroz njihovu se priču zrcali i naša društvena stvarnost. „Tere i Luce“ je urnebesna komedija, ali zapravo crna komedija s elementima burleske. Istodobno je to i krimić, i triler, i drama. Najtočnije, kako Torjanac i njegova ekipa ističu „Tere i Luce su triler komedija koja postavlja pitanje: „A što biste Vi učinili?“

I ova je predstava još jednom podsjetila publiku na jednu od premisa Teatra Fort Forno, koju je Robert Raponja, umjetnički ravnatelj i osnivač ovog kazališta iz Bala, sažeo riječima „Kazališna pozornica nije tu da daje odgovore, ona otvara i promišlja pitanja morala, etike, kao i teme koja se tiču ljudskosti i promiču komunikaciju između kazališnih umjetnika i njihove publike“. Ovogodišnja pozornica Bembo Festa koji u Balama slavi kazališnu umjetnost, kreativnost i zajedništvo, „otvorena je za promišljanja o tome zašto smo mi ljudi toliko smiješni i kako je nužno šaliti se na vlastiti račun da bismo sačuvali svoje pravo ljudsko lice“. Upravo to su pokazale Tere i Luce koje je oduševljena publika nagradila srčanim i dugim aplauzom.

Naredna predstava iz programa 4. Bembo Festa na Trgu Tomaso Bembo na rasporedu je 11. srpnja u 21 sat kada gostuje Teatar Lectirum s predstavom „Hotel Plaza“ Neila Simona u režiji Nine Kleflin. Glume Ksenija Pajić, Natalija Đorđević, Zijad Gračić i Mladen Čutura. Bembo Fest se održava u organizaciji Teatra Fort Forno, Općine Bale-Valle i Turističke zajednice općine Bale – Valle, pod pokroviteljstvom Mon Perina d.d., a uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije i Talijanskog instituta za kulturu.

Više informacija o programima Bembo Festa može se pronaći na društvenim mrežama – Facebook stranicama Teatra Fort Forno, te stranicama Općine Bale – Valle https://www.opcina.bale-valle.hr i Turističke zajednice općine Bale – Valle https://www.bale-valle.hr.

Slikao: Nemanja Potkonjak