City
NAJAVLJEN 1. TERANINO FESTIVAL! Novosti

NAJAVLJEN 1. TERANINO FESTIVAL!

17.02.2023

Sladak, zavodljiv i aromatiziran. Liker duboke rubin - crvene boje, koji se spojem crnog vina teran, istarske rakije i začina pretvara u miljenika ženske publike, a ponekad mu ne mogu odoljeti ni njihovi partneri - teranino. Ispijamo ga čistog, u koktelima, ali ga i jedemo u slasticama poput torti i sladoleda.

Teranino je već godinama apsolutni favorit u likerima, a samim time zaslužio je i svoj festival, smatraju u Općini Bale. 

Naime, u organizaciji TZO Bale, udruge proizvođača istarske rakije i proizvoda na bazi istarske rakije „Lambik" te Stefana Mužine, kao idejnog začetnika festivala, 1. festival Teranina održat će se 11. i 12. ožujka u Balama, u sportskoj dvorani, s početkom u 12:00 sati.

Ovaj festival zamišljen je kao manifestacija koja će vrednovati teranino, kao jedan od autohtonih i specifičnih istarskih proizvoda.

"S idejom da pokušamo dodatno promovirati ovaj tradicionalni istarski proizvod - teranino, kojeg vole i domaći i gosti, htjeli smo ga dodatno valorizirati i to upravo kroz 1. Teranino Festival koji će imati svoj natjecateljski, ali i festivalski, odnosno sajamski dio", otkrio je Sandi Drandić, direktor Turističke zajednice Općine Bale, a cilj manifestacije potvrdio je i njen idejni začetnik.

"Razmišljao sam o tome da je teranino jedan od jačih brendova koje imamo ovdje u Istri te koji bi trebali više promovirati ovdje kod nas, ali i šire. Zbog toga je stigla i ideja o pokretanju festivala kako bi teranino dobio nešto što i zaslužuje - da ga marketinški promoviramo što više i što bolje", poručio je Mužina.

Svoje sudjelovanje na festivalu potvrdilo je četrnaest proizvođača teranina iz Istre, koji će u dva dana održavanja festivala, posjetiteljima prezentirati svoje proizvode, a oni jesu: Destilerija Krulčić, Aura, Rossi, Dobrilović, Istarska kapljica, OPG Frane, Koraca, Semprevivum, Štifanić, Martesi, Sosich wines, Vinogradi Benčič, Vina Brčić i Darna.

"Teranino je liker od vina teran s dodatkom rakije gdje se dižemo u kategoriju likera iz vina, a tu su i dodaci, odnosno začini koji ostavljaju aromatiku u budućem likeru. Točan tehnološki proces i opis teranina je nešto na ćemo raditi u budućnosti kao udruga, zajedno sa željom zaštite i nekih drugih istarskih proizvoda, te ćemo u biti proizvod standardizirati i staviti u okvir Istarske županije", poručio je Renato Krulčić, predsjednik spomenute Udruge.

Uz degustacije samog teranina, održat će se i natjecanja u izradi najboljeg koktela i slastica na bazi teranina koje spremaju baljanski ugostitelji-restorani Borghetto, La Grisa i Meneghetti. 

Dodajmo kako neće nedostajati zabave pa će se za feštu pobrinuti Night Express band koji će nastupiti u šatoru blizu dvorane u subotu, 11. ožujka, nakon 21 sat.

Osim izložbenog i zabavnog programa, na 1. Festivalu Teranina u Balama, dodijeliti će se i plakete izlagačima za najbolji teranino po ocjenama struke, odnosno Komisije za ocjenjivanje dostavljenih uzoraka.

"Vidimo se 11. ožujka u Balama na 1. Festivalu Teranina!", poručili su iz organizacije. ( piše portal Istrain)