City
Oko nas je ljepota, oko nas su boje Novosti

Oko nas je ljepota, oko nas su boje

01.08.2017

Preksinoć je u Multimedijalnom centru Ulika u Balama otvorena 53. po redu izložba Castrum Vallis.

Njena je specifičnost ne samo u činjenici da je jedna od najdugovječnijih u Istri, već u tome da na jednom mjestu i pod istim krovom, s jednakim pravom, okuplja akademske umjetnike i umjetnike po vokaciji.

Glavne teme

Svečanost otvorenja i ove je godine privukla izniman broj posjetitelja, pa je i ovogodišnja praksa pokazala da je prostor Ulike pretijesan da primi sve zainteresirane, koji kako saznajemo od pročelnika za kulturu Ennia Malusa', to mogu učiniti svakog dana, zaključno s 12. kolovozom.

- Boje i vidici Bala, pretočene u dvije grupe "Colours of Bale" i "Bale skylines" ove su godine bile zadane i glavne teme izložbe. Ono što fascinira je činjenica da su boje, ali i vidici Bala, bez obzira koliko ih puta vidjeli ili emotivno osjetili, bili i ostali neiscrpne teme, i uvijek, ovisno od osobe do osobe drugačije doživljeni, rekao je Malusa', koji je u predgovoru kataloga zapisao i da su boje Bala maslinasto zelena i smeđa.

Radovi 73 autora

- Boje koje odlikuju Bale su maslinasto zelena i smeđa, ključan faktor kojim se obrazlažu višestruke emocije, boje emocija u čitavom nizu nijansi, od onih blještavih, razdražujućih do melankoličnih pastelnih tonova plave. One preobražavaju objektivnost i naglašavaju umjetnički doživljaj, emocije i horizonte bez granica, piše u katalogu Ennio Malusa'.

Inače, 53. edicija skupne izložbe Castrum Vallis okupila je 73 autora koji su sa svojim slikama i skulpturama došli iz svih krajeva Istre, Kvarnera, Slavonije, Slovenije i Italije.

(Napisala i snimila Nina ORLOVIĆ RADIĆ)