City
Općina Bale ponovno među odlikašima u transparentnosti proračuna Novosti

Općina Bale ponovno među odlikašima u transparentnosti proračuna

06.07.2021

U sedmom ciklusu istraživanja, Institut za javne financije Republike Hrvatske analizirao je i ocijenio transparentnost proračuna svih županija, gradova i općina u državi te je danas, 5. srpnja 2021. godine, objavio rezultate istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih županija, gradova i općina. Prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 4,5 od mogućih 5.

Kao i prethodne tri godine, Općina Bale je potvrdila status odlikaša te dobila najvišu moguću ocjenu, što potvrđuje odgovorno upravljanje i potpunu transparentnost proračuna na lokalnoj razini koju je od ove godine zaokružila i aplikacijom za transparentnost proračuna dostupnoj na web stranici www.opcina.bale-valle.hr.

Institut za javne financije već duži niz godina analizira proračunsku transparentnost koja podrazumijeva uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive proračunske informacije.

Objava ovih pet ključnih proračunskih dokumenata može se smatrati temeljnim korakom prema potpunijoj transparentnosti i participaciji građana, odnosno neophodnim preduvjetom za educiranje građana i njihovo uključivanje u lokalne proračunske procese.

Kako bi dobiveni rezultati bili što dostupniji i pregledniji, Institut je objavio interaktivnu kartu koja prikazuje stanje u svim županijama, gradovima i općinama koju možete pogledati na web stranici Instituta.