City
Općina Bale prva u Istri uvela potpunu transparentnost proračuna Novosti

Općina Bale prva u Istri uvela potpunu transparentnost proračuna

25.06.2021

Općina Bale prva u Istri uvela potpunu transparentnost proračuna

Putem besplatne aplikacije od sada svi građani imaju transparentan uvid u isplate iz Proračuna Općine Bale, uključujući isplate pravnim i fizičkim osobama, kao i troškove.  

Ovim projektom pruža se istinska i potpuna transparentnost proračuna na način da javnost ima uvid u svaku pojedinačnu isplatu iz proračuna uz pomoć jednostavne online tražilice. Aplikaciju je izradila tvrtka Municipal d.o.o.

Ovim potezom Općina Bale postaje prva najtransparentnija općina u Istarskoj županiji a druga u Hrvatskoj, nakon Općine Omišalj. Cilj svega je otvoreno predočiti građanima svaku kunu koja je isplaćena iz općinskog  proračuna te tako postići i najvišu moguću razinu transparentnosti. Građani imaju pravo znati na što se troše njihov novac. Bez povjerenja javnosti nije moguće imati konstruktivnu suradnju unutar lokalne zajednice pa su potrebne radikalnije i konkretnije mjere koje pružaju transparentnost rada uprave, na način da javnost ima uvid u svaku pojedinačnu transakciju iz lokalnog proračuna što podrazumijeva javni pristup podacima o tome kome je, kada, koliko i zašto isplaćen određen iznos novca. Općina Bale je time podigla transparentnost do razine koja do sada nije uvedena niti u jednoj općini u Istarskoj županiji, s ciljem jačanja povjerenja građana u upravu. -rekao je općinski načelnik Edi Pastrovicchio.

Transparentnost Općine Bale možete provjeriti na poveznici: https://www.opcina.bale-valle.hr/proracun/transparentnost