City
Općina Bale uvjerljivo na prvom mjestu u Istarskoj županiji po ostvarenim proračunskim prihodima  Novosti

Općina Bale uvjerljivo na prvom mjestu u Istarskoj županiji po ostvarenim proračunskim prihodima 

04.06.2024

S 4.189,56 eura proračunskog prihoda ostvarenog po glavi stanovnika Općina Bale i lani je, treću godinu zaredom, fiskalno bila najefikasnija jedinica lokalne samouprave u Istri, pokazuju podaci iz godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna Istarske županije za 2023. godinu.

Na drugom mjestu nalazila se općina Tar Vabriga u kojoj je proračunski prihod per capita iznosio nešto više od 2.764 eura, dok je treća bila općina Funtana s 2.494 proračunskih eura po stanovniku.

U top pet našle su se još dvije općine, Grožnjan i Medulin, dok je prvi grad na toj listi bio Novigrad iza kojeg su se poredali Umag, Rovinj i Poreč. Iznad županijskog prosjeka koji je iznosio 1.405 eura per capita lani se našlo 18 općina i gradova, dok su se preostale 22 jedinice lokalne samouprave našle "ispod crte".

Proračunski prihod po glavi stanovnika izuzetno je značajan pokazatelj jer pruža uvid u financijsku snagu i sposobnost pojedine jedinice lokalne samouprave da financira javne usluge, odnosno služi kao alat za vjerodostojnu procjenu financijske sposobnosti, ali i učinkovitosti upravljanja pojedinim područjem.   

Iz iste statistike da se iščitati i da su u 2023. godini jedinice lokalne samouprave u Istri, ukupno kroz svoje proračune, ostvarile više od 274,4 milijuna eura prihoda, odnosno ako se prihodima pridoda i više od 7 milijuna eura za koje su se zadužili pojedini gradovi i općine, da su ukupno imale na raspolaganju 282,1 milijun eura.

Pritom je najveći ukupni proračunski prihod, u iznosu većem od 55 milijuna eura, ostvario najveći istarski grad Pula, a za njim slijede turističke perjanice poluotoka: Poreč s 26,8, Umag s 25,8 i Rovinj s 24,7 milijuna eura proračunskog prihoda u 2023. godini.

Među općinama na prvom se mjestu po tom kriteriju našla općina Medulin čiji ukupni lanjski prihodi, uz zaduženje od 623 tisuće, premašuje 15,5 milijuna eura. S nešto više od 6 milijuna eura na drugom je mjestu bila općina Fažana, a slijede Tar Vabriga s 5,9 milijuna i Bale s 4,9 milijuna ukupno ostvarenog prihoda u 2023. godini. (piše za Istarski.hr M. Pavlović)