City
Općini Bale i ove godine najviša ocjena za transparentnost proračuna Novosti

Općini Bale i ove godine najviša ocjena za transparentnost proračuna

06.07.2022

Institut za javne financije 29. lipnja 2022. predstavio je rezultate osmog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 hrvatskih regionalnih/lokalnih jedinica, te udijelio priznanje Općini Bale za proračunsku transparentnost u razdoblju studeni 2021- travanj 2022. 

Kao i prethodnih godina, Općina Bale je i ove godine potvrdila status odlikaša te dobila najvišu moguću ocjenu, što potvrđuje odgovorno upravljanje i potpunu transparentnost proračuna.

Transparentnost proračuna jedan je od najvažnijih pokazatelja kvalitete rada lokalne samouprave. Transparentnost podrazumijeva potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu i omogućuje kontrolu prikupljanja i trošenja javnog novca. Objavljivanjem rezultata Institut za javne financije želi ukazati na važnost proračunske transparentnosti kojom se poboljšava komunikacija i povjerenje građana u lokalne vlasti, ali i potiče odgovornost lokalnih vlasti.

Kako ističu u Institutu za javne financije, prosječna proračunska transparentnost – mjerena brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama županija, gradova i općina – iz godine u godinu se popravlja, te u ovom ciklusu iznosi 4,5 od mogućih 5. To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8. Naravno, sama objava dokumenata ne znači apsolutnu transparentnost, no smatra se prvim korakom k višim razinama transparentnosti neophodnim za sudjelovanje građana u proračunskom procesu i kontroli prikupljanja i trošenja javnih sredstava.

Detaljna analiza istraživanja objavljena je na službenoj stranici Instituta za javne financije (https://www.ijf.hr/).