City
Suradnja Općine Bale i Mon Perina: Vrtić i jaslice u Balama ostaju besplatni i narednih pet godina Novosti

Suradnja Općine Bale i Mon Perina: Vrtić i jaslice u Balama ostaju besplatni i narednih pet godina

03.12.2021

Ispred zgrade Općine Bale, na Trgu Tomaso Bembo obnovljen je sporazum između Općine Bale i tvrtke Mon Perin, čime je dosadašnja petogodišnja donacija tog Društva Općini od 200 tisuća kuna godišnje uvećana za dodatnih 70 tisuća kuna i produljena na još pet godina. Svrha tih donacija su besplatni vrtić i jaslice za baljanske mališane.

Društvo Mon Perin, čiji je dioničar i Općina Bale, već dugi niz godina pomaže Općini u realizaciji programa koji doprinose višem socijalnom standardu građana i demografskom razvoju, počevši od naknade za rođenje djeteta, besplatnog vrtića i stipendija za sve redovne studente. Nedavno je potpisan i sporazum o financiranju programa besplatne školske prehrane za svu osnovnoškolsku djecu s prebivalištem u Balama.

Bale i Mon Perin su još 27. prosinca 2017. godine sklopili ugovor kojim se Mon Perin obvezao da će u razdoblju od pet godina na račun Općine uplaćivati godišnju donaciju u iznosu 200 tisuća kuna da bi se omogućilo sufinanciranje troškova u 100-postotnom iznosu, odnosno da bi za djecu s prebivalištem na području Bala vrtić i jaslice bili besplatni. Predmet ugovora je i novčana pomoć za novorođenu baljansku djecu, i to u iznosu od deset tisuća kuna za svako novorođeno dijete. Sporazum je u ime Mon Perina potpisao predsjednik Nadzornog odbora Plinio Cuccurin.

"Poduzetništvo Mon Perina je između ostalog i socijalno budući da putem donacija i osmišljavanjem turističkih, kulturnih i poslovnih aktivnosti vodi računa o onima kojima je potrebna pomoć, ali i o skupnom podizanju standarda Bala te će se to društvo ovim Sporazumom obvezati i na godišnju donaciju Udruzi umirovljenika Bala", najavio je načelnik Bala Edi Pastrovicchio te pojasnio da se Sporazum, kao još jedan primjer sinergije lokalne samouprave i trgovačkog društva, ponovno sklapa na rok od pet godina kojim se Mon Perin obvezuje godišnje uplaćivati Općini 270 tisuća kuna, dok će dodatnih 30 tisuća kuna godišnje uplaćivati Udruzi umirovljenika Bala.

"Kroz desetljeće i pol, osim što je postao oslonac Općine, Mon Perin je u Hrvatskoj postao lider u održivom, participativnom i socijalnom poduzetništvu. Kao posredan efekt, odnosno rezultat navedenih mjera koje su proizašle iz sporazuma, Bale bilježe porast broja djece i postaju među rijetkim općinama koje bilježe pozitivan prirodni prirast", istaknuo je Pastrovicchio. -piše Marcello Rosanda za Glas Istre.