City
U Balama održana konferencija Izazovi zelene tranzicije Novosti

U Balama održana konferencija Izazovi zelene tranzicije

13.05.2022

U organizaciji Glasa Istre i brojnih partnera, danas se u Balama održala konferencija Izazovi zelene tranzicije na kojoj sudjeluju ugledni panelisti iz poslovnog i javnog sektora.
Moderator konferencije je Milan Pavlović, a na samom početku prisutnima se obratila Hrvojka Petrović Grahli, iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kao i istarski župan Boris Miletić.

- Meni i mom timu je cilj ostvariti pretpostavke kako bi Istra 2050., ako ne i prije, bila energetski autonomna, na način da se ta energija proizvodi iz obnovljivih izvora. Možda nam se ta 2050. čini daleko, ali zapravo je vrlo blizu. Zato smo u suradnji s FER-om počeli raditi na strategiji da bi se to ostvarilo. Nama će definitivno biti tema sunca, te moramo stvoriti preduvjete za to, istaknuo je Miletić.

Iz Bruxellesa javio se istarski eurozastupnik Valter Flego putem videa.

- Svjedoci smo situacije oko energetike i krajnje je vrijeme da o tome počnemo ozbiljno razgovarati. Treba definirati gdje će se moći graditi solarne elektrane, i kako možemo biti čim brži, i da, kad postoje mogućnosti, da to možemo što prije učiniti, rekao je načelnik Bala Pastrovicchio.

Nakon uvodnog dijela, krenula je panel rasprava na temu "Budućnost poslovanja je zelena", gdje se govorilo o iskustvima gospodarstvenika, njihovim investicijama u održivo poslovanje, te aktivnostima i planovima vezani uz to da u svom poslovanju što više doprinesu smanjenju negativnog utjecaja na okoliš i povećanju pozitivnog utjecaja na društvo.

O ovim temama govorili su Virna Višković Agušaj, predsjednica uprave Holcim u Hrvatskoj, zatim Ivana Budin Arhanić, članica uprave Valamar Rivere, dr. sc. Ivan Herak, član uprave Adriatic Croatia International Club, Danijel Benčić, predsjednik uprave Rudan d.o.o. i Luka Mladenović, voditelj inženjeringa i tvorničkog održavanja BAT Kanfanar. ( napisao i snimio Glas Istre)