City
U Balama održana radionica i program za djecu Vallis Imaginarium Novosti

U Balama održana radionica i program za djecu Vallis Imaginarium

04.08.2021

Radionica i program za djecu Vallis Imaginarium – rezultat suradnje između Općine Bale i Mi+ - otvorene platforme za razvoj suvremene medijske umjetnosti u Istri, održan je u subotu, 31. srpnja u Ulici Mate Balote u Balama.

Cilj ovog programa koji je okupio 20-ak djece i njihovih roditelja je približiti vizualnu umjetnost najmlađima kroz zabavu, igru i učenje. Vallis imaginarium svojim je programom obogatio tradicionalnu baljansku manifestaciju Castrum vallis.

Budući da je namjera Mi+ platforme popularizirati suvremenu medijsku umjetnost široj publici program Vallis Imaginarium je njenim članicama i suradnicima poslužio da predstave svoju produkciju na temu imaginarnih svjetova inspiriranim povijesti i arhitekturom Bala. Na taj se način program povezao na temu Castrum Vallisa - „Horizonti“ jer je otvorio nove vidike novoj i mladoj publici.Sekcija Djeca i arhitektura Društva arhitekata Istre i Radiona – Zagreb Makerspace uposlili su djecu u izradi elektro diorama inspiriranih povijesnim tragovima, fragmentima antičkog urbanističkog i arhitektonskog nasljeđa. Na taj su način stvorili imaginarni prostor Bala. Transformacijom naselja nastale su nove i maštovite strukture nalik kazališnim ambijentima.

Diorama i jest kazališna kutija čiji se prizor sastoji od niza planova, tj. slojeva izrezanih silueta koje stvaraju iluziju dubine. Da čarolija bude potpuna imaginarni prostori zaživjeli su u bojama LED dioda.

Nakon rada slijedilo je opuštanje uz disko za djecu u organizaciji Zemlje zabave te Park interaktivnih svjetlosnih instalacija ekipe iz udruge Sonitus. Uz to je održana i projekcija video mappinga koji je napravljen u sklopu projekta Reality painting u suradnji s Općinom Bale i područnim vrtićem. Sam koncept mappinga je rađen na način da su djeca dobila nacrt, tj. predložak zgrade, te su sama nacrtala kako zamišljaju njen izgled.

Platforma za razvoj suvremene medijske umjetnosti

Djeca i ostali prisutni mogli su pogledati i izložbu Gaije Radić „Svjetovi“. Radi se o umjetničkom projektu koji djeluje kao dugotrajna kolekcija digitalnih vizualizacija i animacija koje prikazuju imaginarne interijere ili eksterijere. Projekt na metaforičan i bajkovit način istražuje korelaciju između materijalnog, virtualnog i mentalnog prostora.

Radovi nastali u sklopu „Svjetova“ većinom prikazuju imaginarne i eterične prostore, inspirirane izgledom drevne hramske arhitekture, te motiva iz lucidnih snova, mašte i ezoterije.

Mi+ platforma je otvorena platforma za razvoj suvremene medijske umjetnosti u Istri. Platformu čine udruge Metamedij i Gradska radionica iz Pule, Faro11 iz Rovinja, Labin Art Express XXI, Kolor iz Pazina, te Javna ustanova Muzej – Museo Lapidarium iz Novigrada, Istarska kulturna agencija i Društvo arhitekata Istre.

Vallis Imaginarium je dio godišnjeg programa Mi+ - otvorene platforma za razvoj suvremene medijske umjetnosti u Istri, a koja je sufinancirana od strane Ministarstva kulture RH.