City
U Balama svečano otvoren 4. Bembo fest Novosti

U Balama svečano otvoren 4. Bembo fest

21.06.2024

Pravo slavlje kazališne umjetnosti bilo je svečano otvaranje ovogodišnjeg 4. Bembo Festa – Festivala malih formi nezavisnih kazališta na prepunom Trgu Tomaso Bembo u Balama.

Već prva festivalska večer, kada je na programu bila predstava "Sladoled" Mira Gavrana u režiji Borisa Svrtana iz produkcije Teatra Gavran iz Zagreba s vrhunskim glumicama Anom Vilenica i Mladenom Gavran, još jednom je potvrdila da Bembo Fest, koji se ove godine održava do 5. rujna, ima svoju vjernu publiku.

Uoči "Sladoleda" i kuglice sladoleda kojom su organizatori počastili gledatelje, riječi dobrodošlice posjetiteljima i gostima Festivala - koji se održava u organizaciji Teatra Fort Forno, Općine Bale i Turističke zajednice Općine Bale, pod pokroviteljstvom Mon Perina d.d., a uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Istarske županije i Talijanskog instituta za kulturu - uputili su prof. dr. art. Robert Raponja, osnivač i umjetnički direktor Teatra Fort Forno i načelnik Općine Bale Edi Pastrovicchio, a pozdrave je uputio i Vladimir Torbica, pročelnik za kulturu i zavičajnost Istarske županije. Svečanost je vodila Jasminka Mesarić, voditeljica Teatra Fort Forno, te najavila da Bembo Fest, koji je od svog osnutka kazališni doprinos doživljaju Bala kao otvorenog mjesta za kreativni i kulturni dijalog, ove godine donosi 17 predstava. Uz slobodan ulaz, predstave igraju četvrtkom (osim 01.08. kad je Last minute Open jazz Festival), a od 10. srpnja za najmlađe u sklopu Malog Bemba i srijedom, u 21 sat, na čarobnoj festivalskoj pozornici na središnjem trgu u Balama.

"Raduje nas što u programu ovogodišnjeg Bembo Festa objedinjujemo većinu nezavisnih kazališta u Hrvatskoj koja pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske ostvaruju svoje zanimljive i važne predstave. Nezavisna scena je agilna, intrigantna, inovativna, autentična, živa, raznolika jer mora naći svoj put do publike, i upravo zbog toga je odlikuju moć, pažnja i entuzijazam. Nezavisna kazališta rade "male" predstave koje su velike po svojim umjetničkim dosezima i plijene pažnju publike. Naša ovogodišnja novost - Mali Bembo, koji donosi sedam predstava za djecu koje će biti predstavljane srijedom od 10. srpnja do 4. rujna, ima i edukativnu ulogu. I to je primjer da Bembo Fest od svog početka radi na razvoju publike, jer naš je cilj da Bale, stanovnici i gosti, naša festivalska publika gleda, ljubi i živi kazalište. Ove godine u miru i spokoju, koji se može dogoditi samo ovdje u Balama, zajedno ćemo svjedočiti autentičnim predstavama nezavisnih kazališta, a iz predstave u predstavu istraživat će se kako se radost, ozbiljnost i smijeh međusobno isprepliću i obogaćuju naš doživljaj svijeta. Radujem se što ćemo zajedno uživati u vrhunskim izvedbama koje će nam uprizoriti majstorice i majstori glume čija će nas igra inspirirati i obogatiti", kazao je Robert Raponja.

"Sve je počelo razgovorom nekoliko entuzijasta prije nešto više od četiri godine, a danas smo došli do 4. Bembo Festa, festivala koji raste iz godine u godinu i dokazuje koliko je kultura važna", kazao je u riječima dobrodošlice načelnik Pastrovicchio. Zahvalio je cijeloj ekipi Bembo Festa na programu koji obogaćuje kulturu Bala, te istaknuo da su Bale same po sebi zbog svoje ljepote i arhitekture idealna scenografija za ovakav kazališni događaj.

"Istra ima nekoliko kazališnih festivala - Zlatni lav u Umagu, Zlatni zub u Poreču, a tu je i Istarsko narodno kazalište u Puli. No, činjenica je da su Bale napravile veliki iskorak i producirale vlastitu kazališnu sezonu i na tome čestitam načelniku općine Ediju Pastrovicchiju te idejnom tvorcu Robertu Raponji. Drago mi je da će u ovogodišnjem programu Bembo Festa biti puno smijeha, koji je u ovim vremenima svima nama itekako potreban", kazao je Vladimir Torbica, pročelnik za kulturu i zavičajnost Istarske županije.

Sljedeća predstava na festivalskom programu je naredni četvrtak, 27. lipnja, kada u 21 sat na Trg Tomaso Bembo dolazi hit-predstava "Tere i Luce" zagrebačkog Planet Arta u kojoj glume Anja Šovagović Despot i Nataša Janjić Medančić. Početak je u 21 sat, a ulaz je besplatan.

Više informacija o programima Bembo Festa može se pronaći na društvenim mrežama – Facebook stranicama Teatra Fort Forno, te stranicama Općine Bale i stranicama Turističke zajednice općine Bale. (piše Istarski.hr)