City
Uskoro počinje atraktivni Festival starih zanata u Balama Novosti

Uskoro počinje atraktivni Festival starih zanata u Balama

27.05.2024

Drugi po redu Festival starih zanata održat će se u Balama od 7. do 9. lipnja, a danas je na konferenciji za medije predstavljen bogat program.

Ovogodišnji festival nudi obilje zanimljivih aktivnosti koje će vas provesti kroz povijest i bogatu baštinu istarskog kraja. Ovaj program je jedinstven jer se najviše fokusira na radionice i edukacije, što ga čini prvim takvog tipa na području cijele Istarske županije. Kroz ove se aktivnosti potiče kulturni i edukativni razvoj, te se organizatori trude očuvati identitet lokalne zajednice.
Lokacija festivala je starogradska jezgra Bala, a kretat će se po sljedećim ulicama: Trg ispred Kaštela Soardo Bembo, Palača Soardo Bembo, Trg kod Crkve Pohoda Djevice Blažene Marije, Castel ulica, Porta No ulica, Sant Elena ulica te izvan gradske jezgre Brdo Sv. Mihovil.

Načelnik Općine Bale, Edi Pastrovicchio, istaknuo je kako se festival dobro uklapa u ovu sredinu. "Ono što mi radimo u Balama je uređenje starogradske jezgre, s čime ćemo još proširiti mogući obuhvat prostora gdje se može održavati Festival starih zanata i vjerujem da će posjetitelji moći uživati u ponudi koja će biti puno bolja od prvog izdanja prošle godine", rekao je Pastrovicchio.
Dina Ivas iz organizacije festivala zatim je dala uvid u to što vas uskoro čeka u Balama. "Program će stvarno biti bogat, sastoji se od 29 stavki, koje uključuju izložbe, radionice za djecu, stručna predavanja, a bit će tu i history telling, predstave koje će obogatiti Bale i tako dalje. Uključena je cijela lokalna zajednica s okolnim mjestima, više je sponzora, što znači jedna razina iznad od one prošlogodišnje", ističe Ivas.

Zatim je kolegica iz organizacije Sanja Stojić otkirila i jednu zanimljivost vezanu za program.

"Krećemo s festivalom u petak 7. lipnja u 18 sati, a u sklopu samog otvorenja imamo par iznenađenja koje nećemo sada otkrivati! U sklopu stalnog postava tijekom sva tri dana festivala imamo, između ostalog, prikaz izrade tradicionalnih istarskih fuža s baljanskim nonicama, za što je zaslužna Udruga Umirovljenika Bale. No, tu će biti i još jedna degustacija, a to su - lazanje!

S obzirom na nedavne događaje na Eurosongu, naše nonice će po staroj talijanskoj recepturi raditi bešamel pa vas svakako pozivamo da isprobate taj gastronomski kutak", otkrila je Sanja Stojić.

U organizaciju se uključila i Udruga ISTARSKO - Ekomuzej iz Vodnjana, Arheološki muzej Istre, Srednjovjekovna udruga Barbanska kula, Ekomuzej Batana, Udruga stari zanati, Etnografski muzej Istre, Povijesni i pomorski muzej Istre i drugi.

Dakle, mnogo zanimljivih događanja bit će uskoro u Balama, a detaljan program provjerite na društvenim mrežama Festivala starih zanata! (napisala Iris Foriš za IstraIn)