City

Kulturne aktivnosti

Zbor Mon Perin, limena glazba, folklorna grupa, vokalni oktet i mažoretkinje danas su dio identiteta Bala. Njihovi članovi diljem zemlje, a i izvan nje predstavljaju na svojim nastupima općinu iz koje potječu. U njihov je rad uključen pozmašan broj Baljana. A osim što lijepo plešu, sviraju i pjevaju zajedno se odlično druže i pravi su timovi kreativnih ljudi. Općina pomaže i potiče njihov rad i stvaralaštvo, a svim Baljanima oni to vraćaju na najbolji mogući način - izvrsnim i prepoznatljivim nastupima. 

Zbor "Mon Perin" pjeva samo četveroglasno

U baljanskoj kulturnoj tradicij, oduvijek je postojao muški pjevački zbor. Osamdesetih godina zbor se spojio sa ženskim crkvenim zborom i postao mješoviti. Danas broji 35 članova. Nakon odlaska iz Bala Don Rudija Korace 2000. godine zbor prolazi kroz duboku krizu. Drugi početak zbor je doživio 2006. godine pod vodstvom Nevija Ignota kada je u njemu pjevalo 16 muških glasova. Zbor se proširio 2008. godine kada su mu se priključile i pjevačice i te je godine nastao mješoviti pjevački zbor ''Mon Perin''. Danas u zboru pjeva tridesetak učenika koji pjevaju isključivo četveroglasno. Zbor je izuzetno aktivan, sudjeluje na svim lokalnim manifestacijama, a sa zadovoljstvom se odazivaju pozivima za nastupe u Istri te susjednoj Italiji.

Limena glazba "Mon Perin" okupila 36 glazbenika

Povijest baljanske Limene glazbe "Mon Perin" vrlo je kratka. Ideja o formiranju limene glazbe nastala je u kolovozu 2006. godine kada su počeli prvi razgovori Općine Bale i Marina Florisa koji će kasnije postati njezin voditelj. Dok su se čekali instrumenti, 25 članova započelo je sa satovima solfeggia kod maestra Nevija Ignota.

U prosincu 2006. stigli su instrumenti i započelo se sa praktičnim radom. Zbog važnosti projekta i velikog broja glazbenika posao je podjeljen u više sekcija. Maestro Domenico Malusa' postao je odgovoran za trube, basove i trombone. dok su saksofoni i klarineti pod vodstvom Borisa Licitara. Piero Clari prati rad velikih bubnjeva i doboša.

Prvi nastup limene glazbe predvođene maestrom Domenicom (Ucciom) Malusa' dogodio se 1. svibnja 2007. godine, u povodu Dana općine. Ubrzo nakon prvog nastupa slijede brojna sudjelovanja na manifestacijama u Istri, ostalim dijelovima Hrvatske te Sloveniji i Italiji.

Danas limena glazba broji 36 glazbenika koji individualno vježbaju dva puta tjedno, a jednom tjedno nalaze se na grupnim probama.

Mladi i stari plešu tradicijske plesove

Folklorna grupa zajednice Talijana iz Bala podijeljena je danas u dvije sekcije - jedna u kojoj plešu mladi i druga u kojoj su aktivni odrasli. U grupi je četrdeset osoba koje predvode Miriana Pauletić i Gino Poropat. U pravilu praćeni vokalnom grupom Zajedice Talijana, nastupaju na brojnim kulturnim manifestacijama u zemlji i inozemstvu.

Zahvaljujući aktivnostima Folklorne grupe danas mnogi mladi Baljani poznaju i plešu dva stara plesa - dampase i boemin. Dampase je vrlo jednostavan ples tijekom kojeg plesači mijenjaju partnericu, što im omogućava da upoznaju djevojke, a ponekad se i njih i zaljube. Boemin je znatno složeniji ples tijekom kojeg su parovi zadani, a muškarci tijekom plesa zapravo zavode žene. Ovaj je ples vrlo elegantan i na neki način oslikava nježnost ljubavi. 

Vokalna grupa snimila prvi CD

Vokalna grupa Zajednice Talijana počela je s radom prije desetak godina kako bi izašla u susret Folklornoj grupi koja je već bila osnovana u sastavu baljanske Zajednice. U početku je tehnički dio kordinirala Marinella Poropat, dok je glazbeni dio vodio Marino Floris. Od prije dvije godine Voklana grupa u potpunosti je u rukama Florisa koji je odgovoran za tehnički i glazbeni dio.

U početku je Voklana grupa brojala osam ljudi i zato je dobila ime oktet. Danas broji devet članova, iako ih je nekad imao deset.

Voklana grupa zajednice Talijana izvodi tradicionalne baljanske pjesme bez intervencija u njihovu izvornu interpretaciju.

Grupa pjeva u tri glasa, a u njoj pjevaju dva prva i tri druga tenora te četiri basa.

U 2008. godini voklana grupa snimila je svoj prvi CD pod naslovom "Rođen sam u Balama" na kojem je snimljeno pet pjesama.

Tek im je godinu dana....    

Krajem studenoga 2008. godine, pokrenuta je grupa baljanskih mažoretkinja, u početku ih je bilo samo pet, a za samo godinu dana broj mažoretkinja porastao je na 35 i ne samo da ih je svakoga dana sve više, već su njihovi nastupi sve kvalitetniji. Djeluju u tri grupe i to djevojčice od 4.-7. godine u jednoj su grupi, one od 4. – 1. razreda srednje škole u drugoj, dok su srednjoškolke u trećoj. Ovog su ljeta bile vrlo aktivne - nastupale su u Balama,  Rovinju, Galižani, Vodnjanu, i na Špancirfestu u Varaždinu i svima pokazuju da su odličan tim.